ZWEET

Waarom zweten we, wat gebeurt er precies en waarom stinkt het eigenlijk?

 

Wat gebeurt er precies als je zweet en waar komt die nare lucht vandaan? Om te beginnen is zweten of transpireren is een natuurlijk en nuttig verschijnsel. Het is een mechanisme van het lichaam om onze lichaamstemperatuur op peil te houden.  Doorgaans verliest het lichaam warmte aan de omgeving en moet er worden “bijgestookt”. Maar wordt het warmer dan 37 graden dan komt de hypothalamus, het regelcentrum in de hersenen in actie. Over het gehele lichaam wordt dan vocht uitgescheiden via de huid. In de huid zitten zweetkliertjes, daar komt vocht uit, dat vocht verdampt op de huid, tijdens het verdampen wordt warmte meegenomen. Zo raakt het lichaam de overtollige warmte kwijt en blijft de lichaamstemperatuur op peil.                                                                                 

Bij inspanning, warmte en koorts zweten we zoals gezegd over het gehele lichaam. Bij emoties en spanning gebeurt dit vooral in de oksels, aan de binnenkant van de handen en/of in het gezicht.                                                                    

De geur ervaren we als ongewenst of zelfs als zeer storend

Vers zweet dat uit zweetkliertjes komt ruik je meestal niet. Want zweet bestaat voor het grootste deel uit water en voor een klein deel uit zout en afvalstoffen. Waardoor wordt dan de onaangename geur veroorzaakt? Het zijn de bacteriën die op de huid groeien die de nare zweetlucht/stank veroorzaken. Om precies te zijn zijn het de uitwerpselen van deze bacteriën die we ruiken. De bacteriën floreren in een warme en vochtige omgeving zoals bijvoorbeeld onder de oksels. Zweetlucht is dus te voorkomen door deze omgeving te veranderen, onaantrekkelijk te maken voor bacteriën. Dat kan enerzijds door je anders en luchtiger te gaan kleden. En anderzijds door de PH waarde van de omgeving (lees: je huid) te veranderen waardoor de bacteriën zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. Dit kan door een natuurlijke deodorant te gaan gebruiken die de bacteriegroei aanpakt zoals Aluin. Tegen zweetvoeten kan Aluin in de schoenen en sokken worden gestrooid.

Wil je meer lezen over Aluin en hoe het werkt tegen zweet? Klik dan hier.

 

Advies bij overmatig zweten:

Begin elke dag fris met een douche of een ouderwetse stevige wasbeurt met een washand aan de wastafel. Besteed extra aandacht aan de plaatsen waar het stinkt. Zorg ervoor dat je lichaam wordt ontdaan van “oud zweet”. “Loop” indien nodig ook ’s avonds nog even onder de douche door. Dat hoeft niet lang te duren, gewoon even het lichaam schoonspoelen/ ontdoen van bacteriën.

Scheer je oksels want okselharen houden veel bacteriën vast.

Verschoon elke dag onderkleding en sokken, oftewel de kleding die direct op de huid wordt gedragen.                                                                                                                

Draag bij voorkeur onderkleding van katoen of bamboe.

Draag daarnaast ook zoveel mogelijk luchtige bovenkleding van pure, natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe, linnen, zijde en eventueel een lichte wolsoort als merino wol. Natuurlijke vezels hebben de voorkeur omdat ze “ademen” en daardoor je lichaam beter koel houden. Op het kledinglabel is te zien van welk materiaal het kledingstuk is gemaakt. Vermijd synthetische materialen.

Vermijd licht gekleurde kleding, het kan letterlijk voor een gênante vertoning kunnen zorgen doordat natte plekken/zweetplakken meteen zichtbaar worden. Donkere kleding en kleding met drukke prints zijn aan te raden omdat zweetplekken daarbij minder snel zichtbaar zijn.

Gebruik een deodorant die de PH waarde van de omgeving verandert en daarmee voorkomt dat bacteriën “welig gaan tieren” en met hun uitwerpselen stank gaan veroorzaken.

Werk ook aan een schoonmaak van binnenuit door gezond te eten en te drinken. Dat betekent: veel rauwkost, groenten en fruit, weinig suikers, geen frisdrank maar water of kruidenthee en wees matig met verzurende producten zoals vlees, suikers en alcohol.

Tot slot: probeer wanneer dat mogelijk is je conditie te verbeteren. Een goede lichamelijke conditie zorgt ervoor dat je bij inspanning en hoge temperaturen minder snel gaat transpireren.