Ontstoken tandvlees verhelpen

Ontstoken tandvlees

De 3 belangrijkste oorzaken van ontstoken tandvlees zijn:

1. Verkeerd of onvoldoende poetsen

Ontstoken tandvlees is te herkennen aan het bloeden van het tandvlees tijdens het poetsen. In de mond zitten miljoenen bacteriën die elke dag samen met restjes voedsel en speeksel "Tandplak" of "Tandplaque" vormen. Om cariës en gingivitis/parodontitis te voorkomen dient de plaque dagelijks goed verwijderd te worden met behulp van een goede tandpasta en de juiste tandenborstel. Met 2x per dag poetsen heb je de grootste kans dat je zoveel mogelijk plaque weghaalt en ontstoken tandvlees voorkomt. Ondanks dat we in Nederland behoorlijk goed poetsen heeft naar schatting 94% van de volwassenen in meer of mindere mate last van ontstoken tandvlees. We zijn blijkbaar vooral geneigd om even snel en stevig te schrobben. Maar door hard te poetsen gaat het tandvlees juist kapot. Het is daarnaast belangrijk om met aandacht te poetsen en geen delen van het gebit over te slaan zodat de plaque daadwerkelijk óveral wordt verwijderd.

2. Roken

Roken is van invloed op de mondgezondheid. Rokers zijn vatbaarder voor ontstoken tandvlees doordat nicotine doordringt in het tandvlees. Nicotine vernauwt de bloedvaatjes in het tandvlees wat er voor zorgt dat de doorbloeding van het tandvlees geringer is. Hierdoor neemt de afweer tegen de bacteriën in de tandplak af en de kans op ontstoken tandvlees toe. Bij een ontsteking neemt normaal gesproken het aantal bloedvaten in het tandvlees toe en worden ze wijder. Het tandvlees krijgt een rode kleur, zwelt op en bloed makkelijk tijdens het poetsen of het eten. Bij rokers gebeurt dit nauwelijks. Daardoor wordt de ontsteking makkelijk over het hoofd gezien en krijgt het de kans om zich ongemerkt uit te breiden tot parodontitis. Bij parodontitis komt het tandvlees los te staan van de tanden en de kiezen. Hierdoor kan de ontsteking zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. In het ergste geval kan dit ervoor zorgen dat tanden en kiezen uitvallen.

3. Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de kans op ontstoken tandvlees groter door de hormonale veranderingen. Het tandvlees kan opzwellen en gevoeliger zijn. Hierdoor reageert het tandvlees heftiger op de aanwezigheid van tandplak. Maar als er tijdens de zwangerschap iets meer aandacht wordt besteed aan het verwijderen van tandplak dan zorgt een zwangerschap niet voor meer risico op tandvleesontsteking. Ook het gebruik van tandenstokers kan zeer effectief zijn tegen bloedend tandvlees. 

TIPS bij ontstoken tandvlees

Om ontstoken tandvlees te genezen en voorkomen, is een goede mondverzorging belangrijk. Zo verzorg je de mond goed:

- Poets de tanden en kiezen twee keer per dag met een zachte tandenborstel. Doe dit minimaal 2 minuten. Vergeet ook de ruimten tussen de tanden en kiezen niet. Poets ook zachtjes het tandvlees. 

-Gebruik dagelijks een rager of flosdraad om restjes eten en bacteriën tussen de tanden weg te krijgen. Hier komt een tandenborstel vaak niet. Vooral bij de ruimtes tussen de kiezen kan je tandenborstel niet komen. Flos wel voorzichtig, schiet niet door naar het tandvlees. Gaat het pijn doen dan beweeg je te hard of kom je tegen de tandvleesrand aan.

-Wacht na het eten of drinken van zure producten minimaal een uur met het poetsen van de tanden. Anders sluit het geruwde tandoppervlak sneller weg. Je poetst namelijk het zuur over het oppervlak heen. Spoelen met water kan wel, zo wordt de zuurgraad genormaliseerd. 

-Activeer de speekselproductie door op iets te kauwen.

-Gebruik een tongschraper - een soort tandenborstel voor de tong - om de bacteriën te verwijderen.  

-Ga regelmatig naar de tandarts voor controle.

VOEDINGSTIPS bij ontstoken tandvlees

Om tandvleesontsteking  te verhelpen en voorkomen, is een gezond voedingspatroon belangrijk. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen beter worden vermeden omdat die kans op tandvleesontsteking vergroten. Ander voedsel vergroot juist de mondgezondheid.

Voedsel om te vermijden:                                                                                                                                                                                      

-suikerhoudend en zuur voedsel                                                                                                                                                                                             -alcohol -sigaretten                                                                                                                                                                                                                              -gewone thee en cafeïne                                                                                                                                                                                                             -zure sappen of frisdrank                                                                                                                                                                                                               -snoep

Voeding voor een gezonde mond

-suikervrije kauwgum                                                                                                                                                                                                                        -rauwkost                                                                                                                                                                                                                                  -groenten en fruit                                                                                                                                                                                                                  -voldoende water                                                                                                                                                                                                                    -onbewerkte voeding                                                                                                                                                                                                                         -thee met tijm of mint

TANDENBORSTEL                                                                                                                                                                                                                     Wij hebben in ons assortiment gekozen voor een ecologische tandenborstel van MOSO bamboe met zachte tot medium harde borstelhaartjes zodat het tandvlees en de tanden minder snel beschadigen. MOSO bamboe is een CO2 neutrale grassoort, die van nature anti-bacterieel is en NIET wordt gegeten door panda's. De borstelhaartjes zijn gemaakt van volledig biologisch afbreekbaar BPA-vrije ECO-nylon dat gecomposteerd kan worden. De tandenborstel kan zelfs in zijn geheel in de tuin worden begraven, of nog leuker, hergebruikt worden als plantenlabel. Jaarlijks worden er 5.5 miljard plastic tandenborstels weggegooid, wat staat voor 1% van de plastic vervuiling van onze oceanen. Door dit mooie product te kopen help je mee aan het verminderen van de plasticsoep. De tandenborstel wordt geleverd met een bamboe case waardoor hij handig is om mee te nemen op reis.

 

TANDPASTA                                                                                                                                                                                                                                 Wij hebben in ons assortiment gekozen voor een zero waste tandpasta zonder fluor op basis van kokosolie en witte klei en andere natuurlijke ingrediënten. Kokosolie is goed voor je botten en tanden. Het zorgt ervoor dat je lichaam calcium en magnesium beter opneemt. Het stopt het verval van je tanden en het zorgt ervoor dat je botten sterk blijven.

Sommige mensen denken dat kokosolie niet gezond is omdat het verzadigde vetten bevat. Dit is een groot misverstand. Kokosolie bevat namelijk laurinezuur (lauric acid). Laurinezuur verandert in je lichaam in monolaurin, een stof die ook gevonden wordt in moedermelk. Monolaurin versterkt het immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt tevens dat laurinezuur ervoor zorgt dat er meer goed HDL cholesterol in je bloed komt.

 

 

 

todo: 

Links: 2 stuks met ieder 1 x "ontstokentandvlees"

Klik hier om naar de pagina te springen waar u informatie kunt vinden over hoe u ontstoken tandvlees kunt verhelpen. Op die pagina vindt u ook uitgebreide informatie over de natuurlijke producten die u daarvoor kunt gebruiken. Zo hebben we niet alleen bamboe tandenborstels maar ook ecologische tandpasta en flosdraad in het assortiment.

 Klik hier om naar de pagina te springen waar u informatie kunt vinden over hoe u ontstoken tandvlees kunt verhelpen. Op die pagina vindt u ook uitgebreide informatie over de natuurlijke producten die u daarvoor kunt gebruiken. Zo hebben we niet alleen bamboe tandenborstels maar ook ecologische tandpasta en flosdraad in het assortiment.

 

Plaatje(s):

1 of meer plaatjes met ongeveer 81 woorden bij je plaatje(s) waarvan 1 keer "ontstokentandvlees"

Op deze pagina leest u alles over hoe u ontstoken tandvlees kunt verhelpen met natuurlijke producten. Zo vindt u hier onder andere bamboe tandenborstels en ecologische tandpasta

Op deze pagina leest u alles over hoe u paradontitus kunt verhelpen met natuurlijke producten. Zo vindt u hier onder andere bamboe tandenborstels en ecologische tandpasta. Op deze pagina leest u alles over hoe u paradontitus kunt verhelpen met natuurlijke producten. Zo vindt u hier onder andere bamboe tandenborstels en ecologische tandpasta.